jwa-logo-web
Search
Close this search box.

Hill House

THE PROJECT

HOW SUSTAINABLE THINKING CAN OFFSET MODERN LIVING

LOCATION

Honor Oak, London

SERVICES

3D modelling
Planning  application
Appointing consultants
Detailed design
Building Regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: Kimi Gill
Progress Photography: JWa

This unique project involved comprehensive redevelopment on the site of an existing bungalow in Honor Oak, South London. The original design and planning permission for the house was by Delvendahl Martin Architects. Our clients bought the property with the planning permission still in place, and appointed us to adjust and advance the proposals to better suit their individual requirements.

The finished house consists a pair of two-storey volumes, linked by a single storey entrance gallery. The family living spaces are located on upper floors with large picture windows and a terrace to take advantage of spectacular 360° views over London. The design of the house minimises energy use, with special solar panels storing excess heat underground while running a ground source heat-pump and mechanical heat recovery ventilation system.

PROGRESS IN PICTURES

ELEVATION

It was a crazy house, but it had potential and we decided at once to work with an architect we knew, and that was Joe.

MORE TO EXPLORE

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Broomfield Avenue London

A new kitchen with its showstopping brick wall and teal-colour steel structure has huge, corner bi-fold windows that can be opened up during the warmer months, allowing the living space to flow into the garden
{VIEW PROJECT}

The Wee House

THE PROJECT

HOW EXPANSIVE IDEAS CAN TRANSFORM A SMALL SPACE

LOCATION

Laystall Street, Clerkenwell

SERVICES

Outline designs
Pre-application planning negotiation
Applications for planning consent
Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: David Butler
Progress Photography: JWa

The Wee House occupies a narrow triangular shaped plot; an infill between two larger blocks. The street façade is only 2.5 metres wide, reducing to point at the rear. The ground floor had been used as a shop before being converted for residential use. The tiny existing kitchen occupied a room (or cupboard) of less than 2.5m², yet the bathroom took up the entire basement. A small area of roof over the kitchen at 1st floor level formed an unusable rear ‘terrace’.

The works were driven by an ambition to make this wee house a truly functional home for the client and his partner, to maximise the space without any aspect ever feeling awkward or contrived. The internal layout was comprehensively rationalised and extended to use every square centimetre of the plot.

The final solution provides a regular sized and kitted out kitchen, an atmospheric master bedroom with adequate clothes storage and guest room. The extra floor delivered break-away space in the form of the top floor glass-roofed den.

The infill of the small rear area over four floors created two ‘wet rooms’, a library space and a hard working plant/utility room. Whilst also providing a vertical services shaft serving all floors.

A distinctive new ‘shop front’ was created using deep blocks of pre-cast concrete, with subtle shifts in the planes of windows and the door enhancing depth. A low-level window beneath the kitchen worktop provides additional daylight to the basement bedroom.

PROGRESS IN PICTURES

INCH PERFECT

I liked the fact that we were able to play with ideas and that we could end up agreeing ‘no’!

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Broomfield Avenue London

A new kitchen with its showstopping brick wall and teal-colour steel structure has huge, corner bi-fold windows that can be opened up during the warmer months, allowing the living space to flow into the garden
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

THE PROJECT

REFURBISHMENT OF A VICTORIAN TERRACED HOUSE

LOCATION

Cathcart Street, Kentish Town

SERVICES

Outline designs
Application for planning  consent
Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: David Butler

We managed to create extra space in this small town house without needing to extend into the small rear yard.

The existing interior; including rickety stairs, windows, roof, walls and floors, were completely removed, leaving only the brick perimeter walls. This allowed us to start again and provide the optimum layout for the house.

The interior finish is pared-back but homely. A new floating steel stair, clad in blackened oak connects the floors. Bespoke made joinery provides, discreetly, plenty of storage.

PROGRESS IN PICTURES

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Broomfield Avenue London

A new kitchen with its showstopping brick wall and teal-colour steel structure has huge, corner bi-fold windows that can be opened up during the warmer months, allowing the living space to flow into the garden
{VIEW PROJECT}

Broomfield Avenue London

THE PROJECT

HOW COLLABORATION HELPS A PROJECT COME TOGETHER

LOCATION

Palmers Green, London

SERVICES

Outline and concept designs
Application for planning
Detailed design
Appointing consultants
Building regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: Chris Stokes
Progress Photography: JWa

The entire ground floor to this large semi-detached suburban house was remodelled to suit the needs of a young family. The kitchen and dining area had to be suitable for regular entertaining and large family gatherings with more daylight and improved links to the garden.

A side extension with a ribbon of glazing running from the rear wall and over the roof allowed daylight into the centre of the space. A rear extension with a cantilevered roof and disappearing corner brought the outside in and the inside out, so that the garden becomes an extra room in summer.

PROGRESS IN PICTURES

TEAM BUILDING

We definitely wanted to like our architect. We needed to know we could be honest with you and have a conversation.

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Broomfield Avenue Worthing

THE PROJECT

HOW BRIGHT IDEAS CAN LEAD TO ENLIGHTENED OUTCOMES

LOCATION

Broomfield Ave, Worthing

SERVICES

Outline designs
Drawings and application for planning consent
Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent

Photography: Kimi Gill

The client brief for this project in West Sussex was to create a family room at the rear of the house, to replace the existing damp conservatory and narrow kitchen. The rear of the house was completely opened up and enclosed by a wide extension finished in a distinctive white brick. The interior spaces were generally neat and crisp white or grey-tone, with colour accents picking up on the clients’ art collection.

FULL BEAM

What I really liked was that Joe listens more than he talks.

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Crouch End House

THE PROJECT

IMPROVING CONNECTIVITY OF SPACES

LOCATION

Crouch End, London

SERVICES

Outline and concept designs
Application for planning
Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: David Butler

The ground floor of this large house in Crouch End was transformed by a clever rearrangement of the layout and new side infill extension, improving connectivity and flexibility of the spaces.

Selected rooms on the upper floors were also refurbished, with new roof windows inserted wherever possible.

Our clients applied their tasteful eye to furnishings and fittings and managed to achieve a stunning family home on a limited budget.

PROGRESS IN PICTURES

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Hadley Street

THE PROJECT

SHEDDING LIGHT ON THE MATTER

LOCATION

Hadley Street, Kentish Town

SERVICES

Outline and concept designs
Application for planning
Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent
Project management on site

Photography: David Butler
Progress Photography: JWa

Our brief from the clients for this project focussed on transforming the cramped and dark ground floor into a multi-function family living space. The elevated railway to the rear restricted daylight and views out. So we chose to open up the ground floor to the sky.

Rather than physically separating the spaces with doors, daylight and joinery elements are used to define uses. Allowing family life to flow between and around.

Space in the small rear yard was maximised by arranging planting and seating around the perimeter. The fully glazed rear to the kitchen creates the appearance of an extra room to the house.

The clients’ own keen eye for design and materials contributed to a beautiful, personalised home.

PROGRESS IN PICTURES

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}

Fentiman Road

THE PROJECT

A Tall Order

LOCATION

Fentiman Road, Vauxhall

SERVICES

Detailed design
Appointing consultants
Building Regulation consent
Builder selection
Project management on site

Photography: Alan Williams
Progress Photography: JWa

This was an extension and full refurbishment of a terrace house for one of Joe’s old bosses, Jonathan Hall of high-profile commercial and public sector architects AHMM.

Jonathan had strong ideas for the design but with his super-busy job wanted our help on production and management of the day-to-day aspects. The project included a bespoke metal stair running up through the centre of the house, with the steps clad in orange rubber and a continuous oak hand rail.

PROGRESS IN PICTURES

MORE TO EXPLORE

Hill House

Joining a new build house and garage with an entry hall that links the upside down living with four bedrooms, three bathrooms and a play room. Maximise the view. Minimise the environmental impact.
{VIEW PROJECT}

The Wee House

Although The Wee House is only 8 feet wide and one room deep it has the Tardis like ability to feel bigger on the inside and that, owner Ewan claims, is down to Joe Wright’s ...
{VIEW PROJECT}

Cathcart Street

Complete refurbishment of a Victorian terraced house with a new contemporary steel stair. The smart approach to layout created a sense of extra space without needing to extend into the rear yard.
{VIEW PROJECT}